Van ambitie naar actie

Sociale impact
in de praktijk

 

Bondgenootschappen voor geletterde regio's

Om een probleem structureel aan te passen, moeten alle partijen rond de doelgroep meedoen. Een Bondgenootschap is een prachtige manier om alle overheden, maatschappelijke organisaties en bedrijven samen te laten werken. Zij spreken af om, waar dat kan, laaggeletterden te herkennen, te scholen, hun eigen communicatie te vereenvoudigen en activiteiten te organiseren. 

Ik heb in de regio's Kennemerland, West-Friesland, Holland-Rijnland, Drechtsteden, Groningen, Drenthe, Friesland, Achterhoek, Nijmegen en Arnhem Bondgenootschappen opgericht. Op alle locaties heb ik een projectleider aangesteld, die deels werd gefinancierd door het Rijk en deels door de regio zelf. Ik heb de deelnemers van de bondgenootschappen ook getraind in de aanpak van laaggeletterdheid. Hiervoor heb ik een kaartspel ontwikkeld waar alle producten en diensten van Stichting Lezen & Schrijven op staan.

De Bondgenootschappen bestaan nog steeds en zijn overgegaan in de nieuwe structuur van "Taal voor het Leven". Een belangrijke succesfactor van deze Bondgenootschappen is dat organisaties het belang van de laaggeletterden zien, en ook hun eigen belang. Ook de gedeelde financiering heeft bijgedragen aan het succes, omdat dit voor extra aandacht in de regio zorgde. Tenslotte zorgden de trainingen ervoor dat de deelnemers een concreet handelingsperspectief kregen en zo de afspraken echt uit konden voeren.

 
Regio Kennemerwaard

Regio Kennemerwaard

Regio Groningen

Regio Groningen

Regio Achterhoek

Regio Achterhoek

Regio Holland-Rijnland

Regio Holland-Rijnland

Regio Drechtsteden

Regio Drechtsteden